ads

Veľké finále pod Bratislavským hradom

V slnkom zaliatych uliciach centra Krásavice na Dunaji sa v sobotu uskutočnilo dlhoočakávané slovenské finále v populárnej športovo-strategickej hre Kráľu, kráľu, daj vojáčka. Po dlhej sezóne do záverečného súboja postúpili víťazi Rurálneho preboru, ambiciózne družstvo Extrémni slušáci, ktorého hráči patria k tomu najlepšiemu, čo vyrastá v slovenských lúhoch a hájoch. Proti nemu sa postavil tím víťazov Treťosektorovej konferencie, družstvo Rytierov kaviarenského stola. To malo nielen výhodu domáceho prostredia, ale jeho rady tesne pred finále posilnila aj Monika Flašíková-Beňová, hráčka zo špičkového tímu Bruselských pandráv. Ako to už pri zápasoch tradične býva, rozhodcovského obušku sa ujali nestranní ťažkoodenci delegovaní Ministerstvom vnútra.

Podľa mediálnych odhadov a analýz, miernym favoritom bolo domáce mužstvo, kurzy stávkových kancelárií naopak preferovali výhru čoraz skúsenejšieho tímu Extrémnych slušákov

Zápas sa začal krátko po šestnástej hodine stredoeurópskeho času. Rozohrávku uprostred Zámockej ulice žreb prisúdil Rytierom kaviarenského stola. Úvodná pol hodina sa niesla v znamení taktickej hry a vzájomného oťukávania sa. Výrazným zásahom do strategických plánov dobre naladeného domáceho družstva bola rozhodcovská intervencia pre porušenie niektorých formálnych náležitostí hry (pravidlo o ohlásení účastí na zápase). Hostia vďaka tomu po prvýkrát prerazili dovtedy dobre organizovanú obranu a dostali sa do vedenia. S postupujúcim časom to už vyzeralo, že si ho udržia a víťazstvo, i keď troška kontroverzné, pripadne im. O remízu sa však (po protestoch borcov domáceho tímu) v samotnom závere opäť postaral zásah rozhodcov, ktorí znemožnili slávnostné titulovanie víťazného družstva na Bratislavskom hrade, priamo pod vyleštenými varlatami Svätoplukovho statného poníka.

Vo celoslovenskom finále sa tak zrodila troška škandalózna remíza, na ktorej má najväčšiu zásluhu až priveľmi pričinlivý výkon rozhodcovského oddielu. Podľa dostupných informácií je možné, že sa duel bude musieť ešte minimálne raz zopakovať, predsa len okrem domáceho titulu ide aj o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy do Atén.

Obrázok: Rozohrávka médiami favorizovaného domáceho tímu