ads

10 rokov Cynickej obludy

Cynická obluda je konvertor všeobecného zmaru, frustrácie a všadeprítomnej ubíjajúcej tupoty na smiech. Nie na ďalšiu frustráciu, ani na násilie, alebo nihilizmus. Na smiech. Zapol som ho presne pred desiatimi rokmi, v júli 2012. Takže teraz má okrúhliny. 

Všeličo sa za tých 10 rokov zmenilo, ale množstvo tupoty, z ktorej si treba robiť srandu ostalo konštantne nekonečné. Menila podobu, nositeľov, možno sa stala agresívnejšou, ale stále je to len tupota. Inšpiratívna, smiešna vo svojej podstate a obávajúca sa práve výsmechu a humoru, pretože imunita voči smiechu je to jediné, čo si za svoje peniaze, moc a oddanosť fanatických posluhovačov kúpiť nemôže. Tupota nie je vtipná. Ja a vy - desaťtisíce ľudí, ktorí sa sem chodíte baviť - vtipní sme, aspoň občas. To nás odlišuje od zvyšku sveta. 

Po všetkých tých ploskomozgoch, čo sa tu na nás za tú dobu vystriedali, sú tie vtipy to najlepšie, čo po nich ostane. Po väčšine z nich to bude aj to jediné aspoň troška pozitívne a po takom Andrejovi Dankovi alebo Borisovi Kollárovi, nebyť vtipov, neostalo by absolútne vôbec nič, len prázdno rozmerov Matovičovho ega a ohromná kopa nepoužitých prezervatívov. Nemáte za čo, Andrej a Boris. Môžete sa aj s kamarátmi a kolegami pridať a oslavovať 10 rokov Cynickej obludy spolu s nami.   

10 rokov nie je úplne málo. Každému občas napadne niečo vtipné. Nie je umenie vymyslieť raz za čas jeden vtip, alebo aj dva. Ale skúste si vymyslieť dva alebo tri denne, bez prestávky, desať rokov v kuse. Dokopy to je aktuálne niečo cez 6000 kusov, neskromne verím, že aspoň zopár z nich sa mi podarilo. Ale nemusíte súhlasiť. 

Pravdupovediac, za tých 10 rokov som sa na to chcel vykašľať viackrát. Po nekončiacich záplavách výhražných správ, po trestnom oznámení, po minuloročnej kresťanistickej šikane vrcholiacej zapojením sa generálneho prokurátora. Mám 15 rokov praxe v reklame, dohovorím sa šiestimi jazykmi, môžem mať skvelú prácu kdekoľvek na svete a byť primerane spokojný a odporne bohatý. Ale toto ma baví. Aj keď to znamená sa každý deň dobrovoľne ponárať do slovenskej politiky (odkedy nežijem na Slovensku, je to znesiteľnejšie). 

Nedal by som to bez vás. Predovšetkým bez svojich predplatiteľov, ktorým patrí za terajšiu a budúcu existenciu Cynickej obludy najväčšia zásluha. Ale vlastne aj bez vás ostatných, čo sem pravidelne chodíte, aby ste sa mohli zasmiať, namiesto toho, aby ste išli hádzať kamene alebo blokovať sanitky. Viem, že som arogantný blbeček, čo rozdal minimálne desaťtisíc banov, ale naozaj si váš záujem cením. Ešte aj tie ničneznamenajúce lajky vedia občas zlepšiť pozdvihnúť náladu vyžitého adhedonistu. 

Keď som s Obludou začínal, nenapadlo by mi ani vo sne, že to budem robiť aj o 10 rokov. Ale stalo sa a po porátaní plusov a mínusov sa nemám na čo sťažovať. Teraz sa mi pre zmenu nezdá reálne, že to budem robiť ešte aj o ďalších desať rokov, ale ktohovie. Možno v júli 2032, to už bude vonku asi tak 64 stupňov v tieni, budem namiesto vtipu písať ďalší patetický statuštek. 

Díky a všetko dobré!

P.S. Samozrejme, na narodky Cynická obluda nebude brániť ani podporným darom. 

Môžete si stiahnuť a predplatiť moju appku:
iOS: http://goo.gl/fMnIs8
Android: http://goo.gl/O2XCKQ

Môžete si kúpiť moju výberovku najlepších vtipov, ktorá vyšla po siedmich rokoch existencie:
https://bit.ly/2o7j2dQ

Môžete si kúpiť výber z mojich dlhších textov:
https://bit.ly/3RUdRXQ

Môžete ma len tak podporiť cez Paypal:
https://bit.ly/3z3pGCy

A dokonca už ma môžete podporiť aj v kryptomenách:
https://bit.ly/3J21DZ6

Vopred vďaka. 

1 komentár :

Experimentálne sú zasa zapnuté komentáre. Uvidíme, ako to dlho to vydrží.